Reactie gevraagd -> BGK-afwikkeling op basis van SVI-voorwaarden a.s.r.

Updated on oktober 8, 2020 in BGK
2 on september 30, 2020

Vanuit Ottenschot Letselschade komt de vraag:

Heeft iemand ervaring met de SVI-voorwaarden van a.s.r.  waarin staat:

U hebt het recht om een belangenbehartiger in te schakelen. Wij vergoeden de kosten hiervan als deze kosten voldoen aan de eisen van de wet (art 6:96 BW).

Wij vergoeden dan:

  • Uurtarief incl. kantoorkosten tot max. 11/900 deel van het algemene bezoldigingsmaximum volgens de Wet normering topinkomens en
  • De BTW die hierover verschuldigd is.
  • Wij vergoeden hiervoor in totaal maximaal 10% van het door ons vastgestelde schadebedrag.

Het lijkt zo duidelijk maar er zitten best wat haken en ogen aan. Hoe verhoudt zich dit tot de PIV-staffel?

Wie van jullie heeft hiermee te maken gehad? Hoe ging a.s.r. om met de BGK?

Graag jullie reactie onder dit topic!!

 
  • Liked by
Reply
0 on oktober 1, 2020

Martijn, 

Deze vraag en stelling van een SVI verzekeraar, niet alleen ASR zegt de kosten buiten rechte te hebben uitgesloten, komt vaker voor. Het is de vraag of deze polisbepaling stand houdt bij de rechter. 

Boek 7 BW zegt namelijk het volgende:

Artikel 959 lid 1: De in artikel 957 bedoelde vergoeding en de redelijke kosten tot het vaststellen van de schade gemaakt, komen ten laste van de verzekeraar, ook al zou daardoor, tezamen met de vergoeding van de schade, de verzekerde som worden overschreden.

In samenhang daarmee is in artikel 963 boek 7 bepaald: Van artikel 959 lid 1 kan niet ten nadele van de verzekeringnemer of de verzekerde worden afgeweken voor zover de in dit lid bedoelde kosten niet het bedrag overschrijden dat gelijk is aan de verzekerde som en de verzekeringnemer een natuurlijk persoon is die de verzekering anders dan in de uitoefening van een beroep of bedrijf heeft gesloten.

De beperkende clausule in de polis over de kosten buiten rechte kunnen daarom niet jegens een particulier, natuurlijk persoon, worden ingeroepen. Het slachtoffer is altijd een natuurlijk persoon bij een SVI of afgeleide.

Het is verbazingwekkend dat zowel belangenbehartigers als verzekeraars deze bepalingen uit boek 7 BW niet kennen of bewust negeren.

Waar het fout gaat is dat een SVI polis niets met het aansprakelijkheidsrecht te maken heeft maar verzekeringsrecht (contract tussen partijen) waardoor niet boek 6 BW, maar boek 7 BW van toepassing is.

Het is interessant dit aan de rechter voor te leggen, maar tot nu toe was de melding dit te doen voldoende om de kosten vergoed te krijgen.

Fred

  • Liked by
Reply
Cancel
0 on oktober 8, 2020

Dank Fred!

Ik hoop je binnenkort even persoonlijk te spreken.

  • Liked by
Reply
Cancel
Loading more replies