Verzoek om medewerking Erasmus Universiteit bij onderzoek overlijdensschade

Updated on april 1, 2019 in De Letselschade Raad
1 on maart 21, 2019

Van mevrouw mr. drs. Ilona van der Zalm, Wetenschappelijk docent Burgerlijk Recht van de Erasmus Universiteit kwam het verzoek of wij medewerking kunnen verlenen aan haar onderzoek. Ilona doet onderzoek of de schadeberekening op grond van 6:108 BW voldoende tegemoet komt aan de behoeftes van nabestaanden. Daartoe zoekt ze slachtoffers die ze kan interviewen. In de onderstaande tekst, gericht aan slachtoffers, staat meer uitleg.

Voor vragen kunnen jullie haar benaderen. Ze stelt medewerking zeer op prijs.

Vergoeding van overlijdensschade – Onderzoek Erasmus Universiteit Rotterdam

Verzoek om interview

Geachte heer/mevrouw,

Via uw belangenbehartiger ontvangt u namens mij dit bericht. Ik ben Ilona van der Zalm, jurist en econoom en sinds 2010 docent en onderzoeker bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik verricht onderzoek naar schadevergoeding bij overlijden. Afgelopen jaren ben ik bijvoorbeeld betrokken geweest bij de zgn. ‘Denktank Overlijdensschade’, een groep van deskundigen die een methode heeft bedacht om de berekening van overlijdensschade inzichtelijker te maken. Deze methode is sinds enige tijd als richtlijn voorgeschreven door De Letselschade Raad.

Op dit moment verricht ik (onder begeleiding van prof. Siewert Lindenbergh) onderzoek naar de ervaringen van nabestaanden met vergoeding van overlijdensschade. Het gaat daarbij om nabestaanden die een naaste zijn verloren als gevolg van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is (denk aan een verkeersongeval, arbeidsongeval, medische fout). Het doel van dit onderzoek is te weten te komen of de huidige wettelijke regeling daadwerkelijk tegemoetkomt aan de behoeften van nabestaanden en dus of het recht goed voor nabestaanden zorgt.

Om dit te weten te komen, zou ik graag met nabestaanden spreken over de schadevergoeding die zij hebben ontvangen. Ik wil onderzoeken of deze aan de behoeften voldoet (de daadwerkelijk geleden schade dekt), of dat aanpassing(en) gewenst zijn. Met de uitkomst van dit onderzoek wil ik kijken hoe het recht goed kan aansluiten bij de behoeften die nabestaanden in de praktijk hebben.

Wilt u meedoen aan dit onderzoek? Ik zou dan graag ongeveer een uur met u spreken over uw ervaringen met de schadevergoeding. Uw deelname kan van belang zijn voor nabestaanden die in de toekomst met het verlies van een naaste worden geconfronteerd. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld en niet beschikbaar gesteld aan derden. Bij de publicatie van de onderzoeksuitkomsten zal ook nergens uw naam openbaar gemaakt worden. Mocht een gesprek voor u te belastend zijn, dan begrijp ik dat uiteraard en hoor ik dat graag (rechtstreeks of via uw belangenbehartiger).

Wilt u meewerken, zou u dan contact met mij willen opnemen door middel van een bericht aan vanderzalm@law.eur.nl of evt. telefonisch op 06 42 63 42 80? Hebt u liever dat ik contact met u opneem, zou u dit dan aan uw belangenbehartiger willen laten weten, zodat ik uw contactgegevens kan ontvangen en contact met u kan opnemen voor het maken van een afspraak?

Hebt u nog vragen of opmerkingen over dit onderzoek, dan hoor ik dat uiteraard graag.

Met vriendelijke groet,

Ilona van der Zalm

Mw. mr. drs. I. (Ilona) van der Zalm Wetenschappelijk Docent ESL Burgerlijk Recht T +31 6 42 63 42 80 E vanderzalm@law.eur.nl Postal address Erasmus University, Room L7-109, P.O. Box 1738, 3000 DR Rotterdam / The Netherlands Erasmus School of Law

 

 
  • Liked by
Reply
0 on april 1, 2019

Ik heb gemerkt dat deze verzoeken komen in dossiers die erg goed lopen. Dus dat vertekent het resultaat en kan men zich afvragen wat het nut is en de Letselschade Raad geen verkeerd beeld gaat krijgen. Ik heb begrepen dat verzekeraars zelf dossiers mogen inbrengen.

Op zich geen bezwaar.

 

  • Liked by
Reply
Cancel
Loading more replies