Het AD berichtte vandaag over een toename van het aantal malafide belangenbehartigers in de letselschadebranche. De NLE vindt dit een zorgelijke ontwikkeling en ondersteunt het pleidooi voor een wettelijke bescherming van het beroep van letselschade-expert.

Annemiek van Reenen-ten Kate is voorzitter van de NLE, de branchevereniging van Nederlandse letselschade-experts. “Slachtoffers met letselschade bevinden zich in een kwetsbare positie. Zij hebben te maken met schade en staan voor een enorme uitdaging om hun levenspad te hervinden. Kwalitatief goede juridische begeleiding bij het afwikkelen van hun schade is pure noodzaak, om ervoor te zorgen dat alle schade wordt vergoed op een rechtvaardige manier. Slachtoffers die vanuit onwetendheid in zee gaan met een ondeskundige belangenbehartiger lopen zeer grote risico’s om te worden gedupeerd. Het is belangrijk een belangenbehartiger te kiezen die is aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade.”

Van Reenen-ten Kate ziet met lede ogen aan dat iedereen die dat wil een letselschadebureau kan beginnen. “De NLE vindt dat het beroep van letselschade-expert wettelijk beschermd zou moeten worden. Afgelopen jaar is de incassomarkt gereguleerd en dat zou ook in de letselschadebranche moeten gebeuren. De enige wettelijke maatregelen die worden genomen gaan alleen voor verzekeraars gelden. Zo blijven malafide belangenbehartigers buiten schot. Deze groep trekt zich nergens iets van aan en blijft over de ruggen van slachtoffers geld verdienen. Om dat te stoppen dient de belangenbehartigersmarkt wettelijk te worden beschermd, net als de incassomarkt. Alleen voor kantoren met het Nationaal Keurmerk Letselschade moet het toegestaan zijn om letselschadeslachtoffers te begeleiden.”

Bij de NLE zijn dertig letselschadekantoren aangesloten die allemaal beschikken over het Nationaal Keurmerk Letselschade.