Het is iedere week wel weer een keer raak. Een heftig ongeluk vindt plaats, waarbij de veroorzakende automobilist er snel vandoor gaat, het slachtoffer gewond achterlatend. Het komt helaas duizenden keren per jaar voor in Nederland. Wat zijn de consequenties?
Volgens het Openbaar Ministerie schommelt het aantal ‘doorrijders’ na een ongeval met letsel al jaren rond de vierduizend per jaar. Vorige week werd in Den Haag een 20-jarige man aangereden door een auto, waardoor het slachtoffer ernstig letsel opliep. De veroorzaker reed na het ongeluk door, maar is inmiddels aangehouden. In dezelfde stad werd een dag later een 6-jarig jongetje aangereden, hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Ook in dit geval reed de veroorzaker van het ongeluk door. Hij meldde zich pas een paar dagen later bij de politie.
De regels
Het als veroorzaker wegrijden bij de plaats van een verkeersongeval is strafbaar krachtens artikel 7 van de Wegenverkeerswet. Als je een ongeval veroorzaakt waarbij iemand overlijdt of letsel oploopt mag je niet vertrekken zonder dat je je identiteit kenbaar hebt gemaakt. Ook mag je iemand niet in hulpeloze toestand achterlaten na een ongeluk, of je het ongeval nu hebt veroorzaakt of niet.
Een doorrijder die later tot de realisering komt dat hij had moeten stoppen of blijven, kan zich tot twaalf uur na het ongeval alsnog melden bij de politie, zonder strafbaar te zijn. Het veroorzaken van het ongeval an sich is dat mogelijk nog wel. Deze uitzondering is niet van toepassing als je iemand achterlaat die acute medische hulp nodig heeft.
Sancties
Het onrechtmatig doorrijden na een ongeval kan tot een flinke sanctie leiden. De straffen variëren van geldboetes en taakstraffen tot een gevangenisstraf van maximaal een jaar. Ook kan er een rijontzegging worden opgelegd. Als ook blijkt dat de automobilist onder invloed van alcohol of drugs was, of dat er te hard en/of roekeloos is gereden, werkt dat strafverzwarend.