Bij verkeersongevallen hebben vrouwen een grotere kans om te overlijden dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse verkeersinstituut NHTSA en autofabrikant Toyota.

Mannelijke bestuurders hebben volgens de Amerikaanse veiligheidswaakhond NHTSA in gelijke gevallen 73 procent minder kans om ernstig gewond te raken bij auto-ongevallen en 17 procent minder kans om te overlijden dan vrouwen. Volgens onderzoekers zijn de anatomische verschillen tussen mannen en vrouwen een factor, maar er zijn meer oorzaken aan te wijzen.

Vrouwen kiezen vaker voor kleinere auto’s, die over het algemeen minder veilig zijn tijdens een botsing. Ook zitten vrouwen meestal dichter op het stuur, waardoor er een grotere kans is op been- en enkelletsel bij een ongeval. En wat meespeelt, is dat crashtests lange tijd uitgevoerd zijn met uitsluitend ‘mannelijke’ testdummy’s. Dat leidde ertoe dat de veiligheidsmaatregelen van veel auto’s onbedoeld meer zijn toegespitst op het mannelijk lichaam dan op het vrouwelijke.